Конференција за новинаре ЈКП „Паркинг сервис”

Данас, 28. фебруара 2017. године, одржана је конференција за новинаре, на којој су представљени резултати пословања и планови ЈКП „Паркинг сервис” у наредном периоду.

Извештај је представио Стеван Лугоња, директор Предузећа.

----------------------------------------------------------------------


„Нова бајк станица прекопута касарне ‚Арчибалд Рајс’”

- У ЈКП „Паркинг сервис” поносни смо на то што смо успели да завршимо прву фазу паркиралишта у дворишту Матице српске, чиме је решен саобраћајни колапс у улицама Николе Пашића и Матице српске, а у плану је и реализација друге фазе којом се обухвата прекривање паркиралишта бехатоном – нагласио је јуче директор овог предузећа Стеван Лугоња.

– Пре почетка „НС бајк” сезоне, отворићемо нову бициклистичку станицу, 13. по реду, прекопута касарне „Арчибалд Рајс” (Футошка улица), што добија на значају имајући у виду јер ће, према најавама, касарна бити претворена у студентски центар. У циљу рационализације целокупног „НС бајк” система, све станице биће софтверски умрежене, што ће знатно утицати на смањење трошкова.

– Наш систем аутоматизоване наплате осавремењен је увођењем аутоматске наплате паркирања у гаражи код Српског народног позоришта – рекао је Лугоња. С обзиром на то да се ради о пилот-пројекту, аутомат се тренутно тестира, његова пуна експлоатација очекује се у наредних месец дана. Ускоро ћемо аутоматизовати и наплатну станицу код Института у Сремској Каменици, где је, такође, планирано асфалтирање и уређење газеће површине на затвореном паркиралишту. Предвиђени су и радови на уређењу општег паркиралишта које није под наплатом на Петроварадинској тврђави, с циљем да се посетиоцима омогући бољи и квалитетнији приступ, водећи рачуна о одржавању комуналног реда у области паркирања возила.

Како каже Лугоња, у претходној години, SMS систем за наплату услуге паркирања дистрибуиран је у два нова града – Кикиндa и Зајечар. Обновљена је сарадња са старим корисницима у Пожаревцу и Новом Пазару, те је ЈКП „Паркинг сервис” и даље на лидерској позицији на тржишту софтверских услуга, у конкуренцији приватног сектора.

Уведен је и нови систем блоковског паркирања за кориснике повлашћених станарских паркинг-картица, по старој цени од 130 динара. У овом градском предузећу ускоро очекују испоруку специјалног возила - „паук”, које ће бити мањих габарита, а намењено је уклањању возила с неприступачних локација (мањих улица, уских пролаза и тротоара).

– За ову и наредну годину планирамо да решимо нека горућа питања на привременим паркиралиштима, пре свега у Радничкој улици – рекао је Лугоња. Чекамо измену Плана детаљне регулације града да бисмо могли да реконструишемо и асфалтирамо приступни пут и део простора за паркирање на вануличном паркиралишту у тој улици, којe је тренутно под туцаником. Што се тиче гараже, која је можда и најважнија за решавање саобраћајних гужви, воде се интензивни разговори, али сва питања треба преусмерити на члана Градског већа за саобраћај и градске челнике.

Као друштвено одговорно предузеће ЈКП „Паркинг сервис” је спровео и неколико акција, попут „Очистимо свет”, „Семафоризација”, „Не паркирај себично”, као и различите акције у сарадњи с Удружењем „Маме Новосађанке”. А, како каже Лугоња, посебно су поносни на то што су прво и једино јавно предузеће које је допринело кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе. Интензивно се обнавља опрема за рад контролора паркирања и додатне опреме за транспортна средства. Започети су радови на успостављању модерног диспечерског центра, као и осавремењавању видео-надзора објекта и депоа ЈКП „Паркинг сервиса”.

И. Миклоши

Позитивно пословање

Позитивно пословање ЈКП „Паркинг сервис” је настављено. Нето добит за 2016. годину износила је 11.273.111 динара, при чему је кумулирани губитак из претходног периода у потпуности анулиран. Наслеђени кредит из 2012. године, од готово 72 милиона динара, почетком фебруара 2015. године, отплаћен је у целости.

У 2016. години ЈКП „Паркинг сервис” је пословало без кредитних и лизинг оптерећења, а постигнут је континуитет у измирењу обавеза по основу градске комуналне таксе у износу од два милиона динара месечно, односно 24 милиона динара годишње.


Извор: „Дневник”
28.02.2017