1. јул 2024. године

ПОЛИТИКА ПРИВАТНОСТИ  (PRIVACY POLICY)

 

ЈКП „Паркинг сервис” Нови Сад веома озбиљно схвата приватност Ваших података. Наша Политика заштите приватности је осмишљена како бисте били обавештени о нашој пракси у вези са прикупљањем, коришћењем и откривањем података које нам доставите директно ЈКП „Паркинг сервис” Нови Сад, приликом приступања интернет сајту https://www.parkingns.rs, приликом употребе мобилне апликације за плаћање услуге паркирања nSpark, као и приликом коришћења осталих услуга које у понуди има предузеће ЈКП „Паркинг сервис” Нови Сад. Молимо Вас да је пажљиво прочитате и упознате се са правилима исте, јер било какво коришћење ове интернет странице подразумева Ваше прихватање услова наведених у овом документу.

Политика приватности има за циљ да Вас информише које личне податке прикупљамо путем ове интернет странице, како користимо те податке као и да вам пружи остале битне информације за остварење ваших права у вези са заштитом података о личности. Наша Политика приватности дефинише однос према подацима о личности које поседујемо у циљу поштовања права на приватност које је загарантовано међународним и домаћим прописима.

У циљу поштовања начела обраде података дефинисаних у Закону о заштити података о личности (ЗЗПЛ), наша Политика приватности обезбеђује законито и транспарентно прикупљање података, прецизно одређену сврху обраде уз коришћење најмањег могућег обима података за испуњење исте, тачност података, ограниченост чувања и безбедност података.

Овом Политиком приватности вас обавештавамо о врстама података о личности коју обрађујемо, сврси обраде, правном основу обраде, примаоцима којима су подаци о личности откривају, року чувања података, вашим правима, постојању аутоматизованог доношења одлука и безбедности обраде.

Ова Политика приватности се не односи на начин обраде података о личности лица која су у евиденцијама ЈКП „Паркинг сервис” Нови Сад. Обавештење о начину обраде података о личности ових лица саставни је део захтева, образаца, јавних позива или других аката ЈКП „Паркинг сервис” Нови Сад.

 

Информације које можемо да прикупљамо и обрађујемо

 Информације које можемо да прикупљамо и обрађујемо су следеће:

 • информације на основу којих можете бити лично идентификовани каошто су име, презиме, поштанска адреса, е-mail адреса, телефонски број (у даљем тексту: лични подаци),
 • информације које се односе на Вас, али Вас не идентификују као појединца(нпр.  интернет адреса – IP адреса),
 • информације о Вашој интернет конекцији, опреми коју користите даприступите нашем сајту и детаљима о употреби.

 

Начин прикупљања информација

Ми прикупљамо податке о Вама на неколико начина:

 • директно када нам исте Видоставите и
 • аутоматски док користите сајт.

Прикупљамо само оне личне податке које Ви желите да нам доставите или оне који су неопходни како бисмо Вам пружили или унапредили услуге. Ви нисте дужни да нам достављате никакве личне податке, али у том случају постоји могућност да нећете моћи да користите све садржаје интернет портала. Директне личне информације као што су име, презиме, адреса, e-mail адреса, телефонски број и слично прикупљамо само уколико нам их Ви доставите.

 

Лични подаци

Лични подаци које прикупљамо на нашем сајту или путем портала могу да обухвате информације које наведете:

 • попуњавањем или коришћењем било којег формулара на сајту,
 • услед захтева за додатним услугама,
 • друге информације које нам доставите на било који начин.

Лични подаци које прикупљамо на нашем сајту или путем сајта могу да обухвате и евиденцију и копије наше међусобне преписке (укључујући е-mail адресе), уколико нас контактирате, Ваше одговоре у анкетама уколико Вас замолимо да их попуните у сврхе истраживања, као и Ваше претраге на нашем сајту.

 

Аутоматско прикупљање података

Можемо да прикупљамо податке док користите сајт аутоматски, који укључују детаље о коришћењу, IP адресе и информације прикупљене путем колачића. Приступањем нашем сајту Ви се саглашавате да можемо да аутоматски прикупљамо и обрађујемо наведене податке. Информације које можемо прикупљати аутоматски приликом Вашег приступања

сајту, док претражујете сајт и активни сте на њему, су одређене информације о Вашој опреми, активностима и обрасцима претраживања, укључујући и:

 • Детаље о Вашим посетама нашем сајту, укључујући и податке осаобраћају, податке о локацији, евиденције и друге податке о комуникацији и изворима којима приступате и користите на сајту,
 • Информације о рачунару и интернет конекцији, укључујући и Вашу IPадресу, оперативни систем и тип претраживача.

Информације које аутоматски прикупљамо представљају статистичке податке.

Они нам помажу да побољшамо сајт и пружимо бољу и персонализовану услугу јер нам омогућавају да проценимо број наших посетилаца и њихове обрасце коришћења сајта, да сачувамо информације о Вашим преференцијама, што нам омогућава да сајт прилагодимо Вашем интересовању, да убрзамо Вашу претрагу, да Вас препознамо када поново посетите сајт, као и да анализирамо како корисници користе сајт за интерне потребе у области маркетинга и истраживања.

 

Колачићи и друге технологије

Технологије које користимо за аутоматско прикупљање података могу обухватити прикупљање интернет колачића (cookies). Колачић је мала једноставна датотека коју ваш претраживач чува на чврстом диску вашег рачунара или другог уређаја. Информације које се тамо чувају могу бити враћене на наше сервере или на сервере релевантних трећих страна током следеће Ваше посете. Ви можете да одбијете прикупљање интернет колачића одговарајућим подешавањем Вашег интернет претраживача. Ако изаберете ову опцију тј. ако не дозволите чување интернет колачића, можда нећете моћи да приступите одређеним деловима нашег сајта. Уколико дозволите интернет колачиће, одређене функционалности нашег сајта могу користити локално сачуване елементе (интернет колачиће) за прикупљање и складиштење информација о Вашим жељама и навигацији и активностима на нашем сајту.

Постоје следеће врсте колачића који могу бити прикупљани:

 • Технички или функционални колачићи(колачићи који обезбеђују да одређени делови веб странице функционишу исправно и да Ваше корисничке поставке остају познате. Постављањем функционалних колачића олакшавамо Вам да посетите нашу веб страницу. На овај начин, не морате више пута да уносите исте информације када посећујете нашу веб страницу. Можемо поставити ове колачиће без вашег пристанка.)
 • Статистички колачићи(користимо их да бисмо оптимизовали искуство веб странице за наше кориснике. Са овим статистичким колачићима добијамо увид у коришћење наше веб странице. Тражимо вашу дозволу за постављање статистичких колачића)

 

Како користимо Ваше информације

Ми користимо информације које прикупимо о Вама или које нам Ви доставите, укључујући и све личне податке:

 • да бисмо Вам представили наш сајт и његов садржај,
 • да бисмо Вам обезбедили информације или услуге које тражите од нас,
 • да бисмо испунили друге сврхе због којих су информације обезбеђене,
 • да бисмо Вам достављали обавештења,
 • да бисмо извршили своје обавезе и применили права која проистичу из било ког уговора који сте склопили са нама,
 • да Вас обавестимо о променама на нашем сајту, или било каквом пројекту или услугама које нудимо, или пружамо,
 • да Вам омогућимо да користите интерактивне функције на нашем сајту,
 • да Вас контактирамо у вези са пројектима и услугама који нудимо, а који Вас могу интересовати, у било коју другу сврху, уз Вашу сагласност.

 

Обезбеђење безбедности Ваших личних информација и других података

ЈКП „Паркинг сервис” Нови Сад предузима све потребне мере заштите како би Ваше личне информације биле безбедне. У том циљу, само овлашћени запослени ЈКП „Паркинг сервис” Нови Сад, компаније које су пословни партнери, који су сви обавезни да чувају поверљиве информације, имају приступ Вашим личним подацима. Ради заштите Ваших информација, успоставили смо механизме који Вам омогућавају да управљате својим информацијама тако што можете да подеситепретраживач да одбије све или неке колачиће претраживача,  или да Вас упозори када се колачићи шаљу. Ако онемогућите или одбијете колачиће, имајте на уму да неки делови овог сајта могу бити недоступни или да неће правилно функционисати. Поред тога, примењујемо мере које треба да заштите Ваше личне податке од случајног губитка и неовлашћеног приступа, коришћења, промене и откривања. Све информације које нам доставите чувају се на нашим безбедним серверима. За адекватан ниво безбедности примењујемо различите технологије, као што су употреба лозинке, шифровање, ограничавање и евидентирање приступа личним подацима, употреба заштитног зида (firewall), заштита од престанка сервиса (DDoS), креирање резервне копије података, заштита од вируса и спам-а, континуирани надзор система и сервиса, као и остале технологије за безбедно коришћење сервиса.

Приватност и безбедност Ваших података такође зависи од Вас. Уколико сте добили (или сте изабрали) лозинку за приступ одређеним деловима нашег сајта, Ви треба да чувате ову лозинку у тајности. Молимо Вас да ником не откривате своју лозинку.

Пренос информација путем интернета није потпуно безбедан. Иако ћемо се ми потрудити да заштитимо Ваше личне податке, не можемо да гарантујемо безбедност Ваших личних података који су достављени на наш сајт. Сваки пренос личних података је на сопствени ризик. Ми нисмо одговорни уколико не подесите приватност или не узмете у обзир мере безбедности које су дате на сајту.

 

Откривање Ваших информација

ЈКП „Паркинг сервис” Нови Сад никада неће делити Ваше личне податке са трећим лицима која намеравају да их искористе у директне маркетиншке сврхе. Ми можемо откривати прикупљене информације о нашим корисницима, као и информације које не идентификују појединца, без ограничења. Можемо открити личне податке које прикупљамо ми, или их Ви достављате као што је наведено у овој Политици о приватности:

у склопу продаје дела или читавог ЈКП „Паркинг сервис” Нови Сад или имовине било којем трећем лицу или у склопу реструктуирања или реорганизације, подуговарачима, пружаоцима услуга и трећим лицима које ангажујемо да подрже наше пословање, да би се испунила сврха због које сте доставили информације, у друге сврхе уз Вашу сагласност.

Поред тога, можемо открити Ваше личне информације:

 • ако смо дужни да откријемо или поделимо Ваше личне податке да бисмоиспунили своју законску обавезу (на пример ако за то добијемо судски налог),
 • да бисмо испунили било који услов коришћења који важи за било који одсајтова,
 • да бисмо испунили било који услов или споразум који важи занаше услуге,
 • ако верујемо да је откривање информација неопходно или примерено зазаштиту наших права, имовине, безбедности, наших клијената или других лица.

Ово укључује размену информација са другим компанијама и организацијама за потребе заштите од превара и смањења кредитног ризика.

 

Приступ и исправљање Ваших информација

Можете затражити да ажурирате своје личне податке које ми поседујемо тако што ћете контактирати наш Кориснички сервис или сами ажурирате своје информације на опцији Профил која је доступна након што се улогујете на наш портал.

 

Ако не желите да поделимо Ваше личне податке са неповезаним трећим лицима или посредницима у промотивне сврхе, можете да се одјавите тако што ћете нам послати е-mail на office@parkingns.rs у којем ћете навести свој захтев. Ако не желите да Вашу е-mail адресу или контакт информације користимо за промовисање сопствених пројеката и услуга, можете да се одјавите тако што ћете нам послати е-mail на office@parkingns.rs у којем ћете навести свој захтев.

 

Брисање личних података корисника

Сви корисници услуге паркирања ЈКП „Паркинг сервис“ Нови Сад се могу обратити Лицу задуженом за заштиту података у предузећу путем формулара „Захтев за остваривање права у вези са обрадом података о личности“ (https://www.parkingns.rs/wp-content/uploads/2020/03/Zahtev-za-ostvarivanje-prava.pdf) који се налази на Контакт страници сајта Предузећа: https://www.parkingns.rs/kontakt

У мобилној апликацији за плаћање паркирања nSpark омогућено је брисање корисничког налога и података о кориснику (у делу апликације Подешавања) тако да корисници може изабрати брисање свог корисничког профила, као и података везаних за кориснички налог.

Уколико имате било каквих додатних питања или коментар у вези са овом Политиком заштите приватности или да поставите питање у вези својих личних података, то можете учинити слањем  е-maila Лицу задуженом за заштиту података на адресу:

zastitapodataka@parkingns.rs .

 

Други интернет сајтови

Наш интернет сајт може садржати линкове за друге интернет сајтове који нису под нашом контролом и који не подлежу овој Политици заштите приватности, што значи да ова Политика заштите приватности не важи за те сајтове, те Вам стога препоручујемо да пажљиво прочитате Политику заштите приватности сваког сајта који посетите. Уколико приступите другим интернет сајтовима користећи дате линкове, оператери ових интернет сајтова могу тражити информације од Вас које ће користити у складу са својим политикама заштите приватности, које се могу разликовати од наше.

 

Малолетни корисници

Уколико сте малолетни, неопходно је да добијете дозволу својих родитеља или старатеља пре него што нам дате информације о себи. Малолетним корисницима који немају овакво одобрење није дозвољено да нам дају личне информације.

 

Измене наше Политике заштите приватности

ЈКП „Паркинг сервис” Нови Сад задржава право да врши измене ове Политике заштите информација, без претходне најаве. Стога, молимо Вас да следећи пут када посетите наш сајт, поново проверите услове како бисте били упознати са евентуалним променама до којих је дошло. Све информације о изменама у нашој Политици заштите приватности ћемо објавити на овој страници. Датум када је Политика приватности последњи пут ревидирана налази се на врху странице.

 

Контакт информације

ЈКП „Паркинг сервис“ Нови Сад

Филипа Вишњића 47, Нови Сад, Србиjа

website: https://www.parkingns.rs

е-mail: office@parkingns.rs